20 juni | Symposium ‘Waarom faalt het overheidsbeleid (bijna) altijd?’

De Nieuwe Denktank organiseert een symposium met als titel “Waarom faalt overheidsbeleid (bijna) altijd?” om de aandacht te vestigen op de toenemende mislukkingen van het overheidsbeleid in Nederland. Het symposium zal plaatsvinden op dinsdagavond 20 juni en zal zich richten op de oorzaken van het falen van het beleid op alle domeinen van het overheidsbeleid.

Recente voorbeelden van het falen van het beleid zijn de problematische afwikkeling van de toeslagenaffaire, de door de rechter afgeschoten asielwetgeving, de mislukte digitalisering van het burgerlijk procesrecht, de haperende compensatie van de schade in Groningen, het onhoudbare PAS-systeem voor stikstofvergunningen, de onevenwichtige compensatie voor de energieprijzen, het onbegrijpelijke belasting- en toeslagenstelsel en het niet kunnen afschaffen van BTW op groente en fruit.

Waarom lijkt de overheid er niet meer in te slagen om succesvol en effectief beleid te voeren? En waarom lukte dat vroeger wel? Tijdens het symposium zullen verschillende sprekers ingaan op deze vraag en in gesprek met de aanwezigen en met elkaar op zoek gaan naar de veranderingen die nodig zijn om de overheid weer beter te laten functioneren.

Sprekers zijn Barbara Joziasse, lid van het college van de Algemene Rekenkamer en voormalig diplomaat, Diederik Boomsma, milieukundige, ecoloog, Gemeenteraadslid in Amsterdam (gekozen tot beste raadslid in 2022), René Cuperus, historicus en specialist internationale vraagstukken, strategisch adviseur bij gemeenten en departementen, schrijver van tal van boeken en co-auteur van “de Atlas van Afgehaakt Nederland” en Quinten Pluymaekers, directeur a.i. De Nieuwe Denktank en co-auteur van het DND stikstofrapport. De avond wordt gemodereerd door schrijver, columnist en wetenschapper Rosanne Hertzberger.

Het symposium is gratis toegankelijk en bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van het overheidsbeleid en op zoek is naar oplossingen voor de toenemende problemen op dit gebied.

Daarnaast is er een essaywedstrijd verbonden aan het symposium. Deelnemers worden uitgedaagd om hun visie te geven op de vraag waarom het beleid in Nederland (bijna) altijd faalt, waarbij wordt gezocht naar fundamentele oorzaken die bij meerdere mislukte beleidsvoorstellen een rol hebben gespeeld. Deelnemers wordt gevraagd om hun analyse te illustreren met concrete voorbeelden. Voor meer informatie over de essaywedstrijd klikt u hier.

SYMPOSIUM “WAAROM FAALT OVERHEIDSBELEID (BIJNA) ALTIJD?”

 

Datum             

Start                

Afsluiting       

Locatie

 

Deelname is gratis            

Dinsdag 20 juni

20u00 | Inloop 19u30

22u00

De Balie

Kleine-Gartmannplantsoen 10

Amsterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *