Politiek Café Groningen, 13 september 2022
Groningen, de provincie waar de scheidslijnen tussen aangehaakt en afgehaakt Nederland even duidelijk zijn als de scheuren in de woningen in het aardbevingsgebied. Dé plek voor de eerste editie van De Nieuwe Denktank On Tour op dinsdagavond 13 september.
In café het Feithhuis verzamelden zich tientallen geïnteresseerden om te luisteren naar de presentaties over actualiteiten zoals stikstof, de boerenprotesten en de groeiende tweedeling in Nederland.

Oud-wethouder van de gemeente Haren Mathilde Stiekema sprak over rechtvaardigheid en gerechtigdheid die volgens haar ver te zoeken zijn in het hedendaagse openbaar bestuur. Te veel is het recht verworden tot een smaak waarover te twisten valt of zelfs het recht van de sterksten. Volgens haar mist bij volksvertegenwoordigers en bestuurders de wil om tegenmacht te organiseren. Groningen heeft hier in het bijzonder onder geleden. Niet alleen in het gasdossier dat in ieders bijdrage terugkwam deze avond, maar ook op tal van andere lokale thema’s. Alles van gedwongen gemeentelijke herindeling tot plaatsing van windmolens tegen de zin van omwonenden in. Stiekema sloot af met de oproep tot een nieuw sociaal contract. Lees hier Mathilde’s inspirerende bijdrage.

Door Marinus den Hartogh werd het eerste rapport van De Nieuwe Denktank over stikstof gepresenteerd. In zijn presentatie zette Marinus de denkfouten van het huidige kabinetsbeleid uiteen. Deze hangen vooral samen met de fixatie op de kritische depositiewaarde (KDW) als hoeksteen van het beleid, zonder te kijken wat feitelijk de effecten op de natuur zijn. In het rapport doet De Nieuwe Denktank een tiental voorstellen als alternatief voor de vastgelopen en polariserende stikstofaanpak. Het volledige stikstofrapport van de hand van denktankleden Marinus den Hartogh en Quinten Pluymaekers kunt u hier bestellen.
Vervolgens nam DND-curator René Cuperus de aanwezigen mee in de Atlas van Afgehaakt Nederland. Hij sprak over de nieuwe scheidslijn tussen de Randstad en de rest van Nederland. In zijn analyse legt hij de opkomst van deze nieuwe kloof bij het uiteenvallen van de volkspartijen. De burgers uit de grote steden maken de dienst uit waardoor de overheid geen oog meer heeft voor de problemen in de regio’s. Een verhaal dat in Groningen in vruchtbare aarde viel.
Vanuit de zaal kwam duidelijk een bereidheid naar voren om de handen uit de mouwen te steken. De vragen gingen over waar het nieuw elan vandaan moet komen en wat er gedaan kan worden tegen de technocratisering van het landsbestuur. In Groningen was de frustratie voelbaar, maar ook de bereidheid die om te zetten in actie. De meeste opmerkingen draaiden hierom; ‘Wat gaan we doen?’. De Nieuwe Denktank heeft met het stikstofrapport en het organiseren en plannen de eerste stappen gezet om die vraag te beantwoorden. Benieuwd naar het antwoord? Dan zien we je graag op een van onze volgende bijeenkomsten!
In hoeverre spoort jullie stikstofrapport nu met dat van Remkes? Wat zijn de overeenkomsten, wat de verschillen?
Beste Jan, Bij De Nieuwe Wereld TV hebben de auteurs een eerste reactie gegeven op het Remkes rapport. Zie https://denieuwedenktank.nl/stikstof/ (helemaal naar beneden doorscrollen). Spoileralert: Het rapport Remkes is oude wijn in nieuwe zakken en lost niets op. Men blijft op het heilloze pad verdergaan, waarbij beslissingen genomen worden op basis van nietszeggende cijfers.