‘Ouderenbond zwengelt debat aan: Niet blijven mokken over falende politiek, zelf doen maar dan beter’

Eindhovens Dagblad, 10 oktober 2022

DEN BOSCH – Wat als de politiek vooral bezig is met zichzelf en niet meer aanvoelt wat er leeft in de samenleving? Blijf je dan hangen in gemopper en gemok? Of ga je je dan zelf inzetten voor een betere samenleving? Daarover gaan vier debatten die de ouderenbond KBO-Brabant organiseert.

Oké, mopperen op de politiek daar kunnen de vier deelnemers en organisatoren aan de KBO-Brabant-debatten ook wat van. Een vraag stellen over de falende politiek is niet eens nodig. Ze steken zo al van wal en fileren messcherp wat er allemaal misgaat ‘daar in Den Haag’. Maar daar hebben deze vier dan ook genoeg ervaring en inzicht voor.

Liever praten over wat wél kan

Toch moet het daar nu niet over gaan. Nee, ze willen het liever hebben over wat er wél kan. Want daar gaan de vier debatten ook over. ‘Hoe nu verder’, is het thema van die debatten. Er wordt ingegaan op de ‘verweesdheid in de samenleving’, op de manier waarop het nieuwe pensioenstelsel wordt doorgevoerd, op de rol van de media en hoe het brede genuanceerde midden weer de vingers aan de knoppen kan krijgen.

Debatten in Hoeven, Geldrop, Veghel en Rijen

De debatten vinden plaats tussen 11 en 20 oktober plaats in Hoeven, Geldrop, Veghel en Rijen. En de vier deelnemers zijn (behalve het publiek) Ton Verlind (72), journalist en voormalig mediadirecteur bij de KRO; Rob de Brouwer (77), pensioendeskundige; Henriëtte van Hedel (42) ondernemer en Wilma Schrover (62), directeur van KBO-Brabant.

De Brouwer en Van Hedel zijn ook verbonden aan De Nieuwe Denktank, een nieuwe groep die een onafhankelijk, ongesubsidieerd adviseur van het politieke midden wil zijn.

v.l.n.r. Ton Verlind, Rob de Brouwer, Wilma Schrover en Henriëtte van Hedel (Beeld: Corrie de Leeuw, ED)
 
Bij mensen in de samenleving zit de oplossing

De politiek is het problemen oplossen door samenwerking aan de basis verleerd, aldus de vier. En in die samenleving is nou juist nog zo veel optimisme en samenwerkingsvermogen. Alleen wordt het permanente gevoel van crisis zo rondgepompt door politiek en journalistiek dat dat vermogen bijna niet meer zichtbaar is. Erger nog: het wordt vaak tegengewerkt door de politiek en door regeltjes. Stom. Want daar, bij die mensen in de samenleving zit dus juist de oplossing.

En als ze dat ergens weten dan is het wel bij de KBO-Brabant, zegt directeur Wilma Schrover. Met 120.000 leden is de een na grootste vereniging van Nederland geworteld in de haarvaten van de (Brabantse) samenleving. ,,We zijn de bejaardenclub allang voorbij’’, aldus Schrover. Als grote, onafhankelijke vereniging zónder subsidie biedt KBO-Brabant volgens Schrover steeds meer ‘een sleutel en een oplossing’. ,,Wij bieden een tegengeluid tegen de polarisatie en de lobbycratie.” 

Ze legt het verder uit: ,,Is er een probleem? Hup, de politiek organiseert weer een werkgroep of een ‘tafel’ en nodigt de gesubsidieerde lobbygroepen uit. Zo blijft het allemaal onder elkaar en de samenleving staat buitenspel.”

Erger nog, aldus de vier: Zo komen er besluiten waarin de samenleving zich niet herkent. En in plaats van dat Den Haag zegt: ‘We moeten dus beter naar de samenleving luisteren’, zegt Den Haag: ‘We moeten het beter uitleggen.’ ,,Alsof alleen zij weten wat goed is voor de mensen”, zegt De Brouwer.

En dan is daar de polarisatie. Een doorn in het oog van de nieuwdenkers. Henriëtte van Hedel: ,,Er heerst ideeënarmoede. Alles wordt platgeslagen: boer versus natuur; jong versus oud, stad versus platteland. Het leidt tot de implosie van het gematigde, genuanceerde midden. Terwijl die gematigde kracht juist een alternatief is voor al die korte lontjes.”

Journalist Ton Verlind hekelt de rol van de journalistiek: ,,Extreme standpunten worden gepubliceerd en voor nuance is geen ruimte meer. Terwijl de meeste mensen juist wel genuanceerd denken. En nee, die nuance vind je niet door met een microfoon de straat op te gaan en aan de eerste de beste voorbijganger te vragen: ‘En, wat denkt u ervan?’”

Hoe kunnen gewone, genuanceerde mensen nou het verschil maken?

Verlind: ,,Vergeet de omvang van het probleem. Kijk naar wat je wel kan. Zeg bijvoorbeeld het lidmaatschap op van je partij, krant of omroep en meld waarom je dat doet. Bespreek zaken in jouw eigen omgeving. Waar is de dapperheid van de Nederlanders gebleven? Je hebt wél power. Want bedenk: tienduizend kleine signalen zijn een grote beweging.”

De KBO-debatten vinden plaats van 19.30 tot 22.00 uur op: dinsdag 11 oktober, Hoeven, Conferentiecentrum Bovendonk, Hofstraat 8; donderdag 13 oktober, Geldrop, Weeffabriek, Molenstraat 23; dinsdag 18 oktober, Veghel, Krachtvoer Events, Verlengde Noordkade 10-12 en donderdag 20 oktober, Rijen, Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62.

Iedereen is welkom, maar aanmelden moet wel. Via kbo-brabant.nl/themabijeenkomsten-hoe-nu-verder of door te bellen naar KBO-Brabant 073-6444066.

Dit interview verscheen in het Eindhovens Dagblad en nadien ook in het Brabants Dagblad en BN De Stem. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *