\’Politiek café over de stikstofcrisis\’

Sneeker Nieuwsblad, 27 oktober 2022. Raadslid Jacoline Engelmoer uit Sneek en bestuurslid Thomas Kroon van de lokale politieke partij Nieuw Sociaal houden in Sneek samen met De Nieuwe Denktank een politieke avond over de staat van ons land en de stikstofcrisis. 

De stikstofcrisis brengt de hele agrarische wereld in rep en roer. Foto: Steve Photography/Shutterstock

 Raadslid Jacoline Engelmoer uit Sneek en bestuurslid Thomas Kroon van de lokale politieke partij Nieuw Sociaal houden in Sneek samen met De Nieuwe Denktank een politieke avond over de staat van ons land en de stikstofcrisis. Het vindt plaats op maandag 31 oktober in Lewinski aan de Waterhoenstraat. Nieuw Sociaal is opgericht in november 2022. Engelmoer: ,,De afstand tussen politiek en inwoner is groot, dat merken we ook binnen de gemeente. De verbinding wordt vaak niet meer ervaren en het vertrouwen is weg. Nieuw Sociaal in Súdwest-Fryslân heeft als belangrijkste doel te luisteren naar de inwoners en samen op te trekken.” 

Openbreken en aanjagen van het politieke debat voor een beter beleid

De Nieuwe Denktank (DND) is opgericht door een groep burgers die zich zorgen maakt over de crises in het land, het imploderen van het politieke midden en DND vindt dat belangrijke maatschappelijke vraagstukken geen onderwerp meer lijken te zijn van democratische besluitvorming. Het doel van De Nieuwe Denktank is om een bijdrage te leveren aan het openbreken en aanjagen van het politieke debat en een ander en beter beleid te ontwikkelen dat op een breed draagvlak in de Nederlandse samenleving kan rekenen.

De Nieuwe Denktank deed het afgelopen jaar intensief onderzoek naar stikstof dat resulteerde in een 144 pagina’s tellend rapport. Het volledige rapport is vanaf begin oktober in de boekhandel verkrijgbaar en op deze avond.

‘Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het stikstofbeleid leidt tot een florerende natuur’

Het onderzoeksrapport legt volgens De Nieuwe Denktank bloot dat: ,,We precies het land krijgen waarop de regering aanstuurt: een land waar gemodelleerde stikstofdepositie wordt gereduceerd. En daar blijft het ook bij. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het stikstofbeleid leidt tot een florerende natuur, natuurinclusieve landbouw of schoon drinkwater. Er zijn wel aanwijzingen dat dit beleid juist leidt tot het tegengestelde.”

Het rapport schetst tien aanpassingen die volgens de makers noodzakelijk zijn om van stikstofbeleid weer natuurbeleid te maken.

Het politiek café in Sneek duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Sprekers zijn Bart-Jan Heine, directeur ad intermin van DND en Marinus den Hartogh. Hij is de co-auteur van het DND stikstof rapport. Er is ruimte voor discussie en vragen. Deelname is gratis en aanmelden is gewenst via info@denieuwedenktank.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *