Luistertip – Politieke Popcorncast

De Politieke Popcorncast, een studentikoze podcast van twee politieke junkies, is daarmee een perfecte karikatuur van de huidige sfeer in de nationale vergaderzalen. De naam slaat op het feit dat wanneer je naar een film of een andere vorm van amusement gaat, je een bak popcorn meeneemt om het kijkplezier te versterken. Paul Peeters en Stijn de Vreede behandelen iedere aflevering een trits schandalen en schandaaltjes die zich afspelen op en om het Binnenhof. Van misplaatste opmerkingen op sociale media tot aandachttrekkerij van Kamerleden met (on)modieuze uitspattingen.

Het tweetal steekt niet onder stoelen of banken dat hun podcast vooral bedoeld is om de luisteraars een lach op het gezicht te toveren. Het is ophef puur en alleen om de ophef. Het is dan extra ontnuchterend wanneer je een blik werpt op de berichtgeving van de serieuze parlementaire pers. Ook hier stukken over wie wel en niet met wie wil, over het privéleven van Kamerleden en veel nadruk op de sfeer en onderlinge verhoudingen. Tijdens de kabinetsformatie wisten verslaggevers ons precies te vertellen wát er gegeten en gedronken werd, maar inhoudelijke analyse en het uitpluizen van beleid bleven achterwege. Het toont de amicale verwevenheid van de politieke pers, woordvoerders en politici. Conflict, ophef, persoonlijke misère en ruzie scoren daarnaast beter dan diepgravende onderzoeksjournalistiek. 

De Politieke Popcorncast luister makkelijk weg en is professioneel gemaakt. Een aanrader voor mensen die parlement en politiek op de voet volgen en zo nu en dan ook even willen lachen. Het is een adempauze tussen het zwaardere nieuws over bijvoorbeeld de stikstof- en asielcrisis of het zorginfarct. Het is daarnaast óók een goede lakmoesproef voor de parlementaire pers. Als je in de krant dezelfde berichtgeving leest als in deze podcast, weet je dat je door kan bladeren om niet te verzanden in politieke roddel en achterklap. Gebruik hem dus vooral als kompas om je wegwijs te maken tussen ophef en berichtgeving die nét iets verder gaat dan de waan van de dag.

Je kunt de Politieke Popcorncast hier beluisteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *