Leestip: Overmorgen

Wie met groeiende wanhoop naar de politieke manoeuvres in Den Haag kijkt, kan deze feestdagen wellicht wat nieuwe hoop gebruiken. Komt het na de uitslag van 22 november nog goed met de vaderlandse politiek in het algemeen en het politieke midden in het bijzonder? De Vlaamse denkers Rik Torfs en Pieter Marechal beantwoorden die vraag met een overtuigd ‘Ja!’ in hun manifest Overmorgen – Mijmeringen voor wie niet van gisteren is. Een blik over onze zuidgrens kan zo weer vernieuwende inzichten geven voor het nieuwe (politieke) jaar.

Beide schrijvers hebben ervaring in de kluwen die de Belgische politiek heet te zijn. Marechal heeft gediend als schepen van de stad Brugge en als voorzitter van het christendemocratische Jong-CD&V. Torfs diende voor diezelfde christendemocratische familie in de Belgische Senaat. Daarnaast torsen beide heren ruime academische kennis met zich mee. Torfs doceert nog steeds als hoogleraar aan de KU Leuven waar hij eerder ook rector was. Marechal is historicus en docent aan de Economische Hogeschool Tilburg. De combinatie van historisch besef en ervaring met het politieke handwerk ademt door het boek heen.

Torfs en Marechal constateren dat het politieke midden in de verdrukking is gekomen. In plaats van een zelfbewuste politieke stroming met stevige standpunten vanuit een vaste bron, zit het ingeklemd. Laverend en bijna verstikt tussen de extremen aan beide kanten: enerzijds de ecofundamentalisten die met doemdenken en onheilspreken regels op proberen te leggen, anderzijds de populisten die stellen dat voor een betere wereld enkel de rechtsstaat hoeft te worden ontmanteld. Beiden hebben volgens de schrijvers niet het antwoord op de vragen van vandaag óf de kwesties van overmorgen.

Kenmerkend aan het manifest, en het eerdere schrijven van Torfs in het bijzonder, is de nieuwsgierigheid en openheid naar ‘de ander’. Voor ieders standpunt en grieven moet plaats zijn volgens de schrijvers, omdat juist het wegduwen daarvan zorgt voor verdere radicalisering. Het is de schone taak voor het politieke midden om weer een thuishaven te worden voor deze vervreemde groepen. Daarbij hoeft er niet altijd maar vernieuwd en veranderd te worden. Een belangrijke les van Marechal en Torfs luidt: ‘Een nieuwe wereld mag ook op een oudere lijken’.

De klassieke middenpartijen hebben de weg omhoog niet gevonden de afgelopen verkiezingen. Er zijn nieuwe uitdagers opgestaan, niet alleen op de flanken, maar juist ook partijen die met een gematigd verhaal kiezers hebben proberen te binden. Om van dit nieuwe midden een succes te maken, zou het goed zijn de adviezen van Torfs en Marechal ter harte te nemen. Dat maakt Overmorgen een ideaal cadeau voor tijdens de feestdagen én formatiebesprekingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *