Kijktip: Harvard collegereeks ‘Justice’

Is kannibalisme in noodsituaties moreel toegestaan? Mag een privaat brandweerbedrijf toekijken hoe een huis afbrandt omdat de bewoner z’n verzekeringspremie niet heeft betaald? Dit soort vragen staat centraal in Harvard-professor Michael Sandel’s collegereeks Justice: what is the right thing to do?.

De collegereeks is 15 jaar oud en gratis beschikbaar op YouTube. Het is tientallen miljoenen keren bekeken en Sandel heeft als een popster een wereldtour gemaakt met lezingen over dit thema. Wat maakt deze reeks zo populair?

Sandel weet van de eeuwenoude discussies binnen de filosofie treffende en alledaagse voorbeelden te geven (vaak uit het nieuws). De interactie met de studenten en bezoekers is een wezenlijk onderdeel van de reeks, waardoor alle denkstappen en visies aan bod komen. Sandel wijst op inconsistenties in ons denken en laat ons daardoor verder nadenken.

Locke, Bentham, Kant, Mill, Nozick, Rawls, MacIntyre en Aristoteles: ze passeren allen de revue. Het knappe is dat Sandel niet een simpel historisch overzicht van de filosofen geeft, maar ze (via de zaal) met elkaar in discussie laat treden. Voor wie verder wil kijken dan de (politieke) actualiteit en wil nadenken over de (morele) grondslagen van politiek handelen is dit een absolute aanrader.

College 1: https://www.youtube.com/watch?v=kBdfcR-8hEY

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *